The 2016 Fiendish Christmas Quiz – The Answers

 

How did you do in The Return Of Our Fiendish Christmas Quiz? Well, look no further, here are all the answers for you. Let us know how you got on.


Q1. Which date in 2016 is missing from this list: April 9th, May 7th, September 10th, September 24th, December 3rd

ANSWER – September 18th which was the date of our other league win in 2016, the 4-1 win over Stoke City

Q2. If Gary O’Reilly was the first, Jason Puncheon the last, and Kevin Phillips the seventh, who was the fifth?

ANSWER – Andy Roberts.

These are the scorers of competitive goals by Palace players at Wembley; Gary O’Reilly, Ian Wright (1990 Cup Final); Wright, Geoff Thomas and John Salako (1991 Zenith Data Systems Cup Final); Andy Roberts (1996 Play Off Final); David Hopkin one year later; Kevin Philips (2013 Play Off Final); Yannick Bolasie and Connor Wickham in the (2016 FA Cup Semi Final), then Jason Puncheon (2016 FA Cup Final).

Q3. Swap Deals – which players did we receive in return when these Palace legends left the club

  • Kenny Sansom (1)
  • Clinton Morrison’s first departure (1)
  • Don Rogers (2)

ANSWER – Clive Allen, Andy Johnson, Terry Venables and Ian Evans

Q4. Before Yohan Cabaye, Jonny Williams, Joe Ledley and Wayne Hennessey this summer, who were the last active Palace players to be selected (in one case) and to actually play in the European Championships and when was that?

ANSWER – Nigel Martyn was in the England squad in 1992 but didn’t play; Kenny Sansom did play in 1980 while still a Palace player

Q5. In 1976 it was Peter Taylor, in 1990 Phil Barber and in 1995 George Ndah.  Who was it in 2016 and why?

ANSWER – Martin Kelly, all scored the winning goal in the fifth round of the FA Cup ties in those years.

Q6. How many Scottish international players have scored more goals for Palace than James McArthur, and can you name him/them

ANSWER – Two: Dougie Freedman and David Hopkin

Q7. How many teams in this season’s Premier League have played in English football’s third tier since we last played there?

ANSWER – Twelve: Bournemouth, Burnley, Hull City, Leicester City, Manchester City, Middlesbrough, Southampton, Stoke City, Sunderland, Swansea City, Watford and West Bromwich Albion. The seven that have not played in the third tier since 1977 are Arsenal, Chelsea, Everton, Manchester United, Liverpool, Tottenham Hotspur and West Ham United.

Q8. Take a look at the list of the great and not-so-good from Palace history and tell me how many names are missing and why.

Johnny Ertl, Christian Benteke, Alex Tunchev, Per Bartram, Aki Riihilahti, Yohan Cabaye, Marco Reich, Vassilis Lakis, Gabor Kiraly, Clinton Morrison, Attilio Lombardo, Alex Kolinko, Jeroen Boere, Jose Fonte, Amir Karic, Pablo Counago, Matt Svensson, Jim Cannon

ANSWER – In the year of Brexit, the answer is 10. Ten names are missing – these are from the 28 countries currently in the EU who we have never signed players from. The players listed are those with the most appearances from their EU country (Ertl – Austria, Tunchev – Bulgaria, Jim Cannon – UK etc)

Q9. Below are Palace starting line-ups from famous games in the club’s history – can you name the games:

  • A – Bolasie, Chamakh, Dann, Delaney, Dikgacoi, Jedinak, Ledley, Mariappa, Puncheon, Speroni, Ward;
  • B – Cannon, Evans, Hammond, Heppolette, P Hinshelwood, Holder, Perrin, Sansom, Silkman, Swindlehurst, Wall;
  • C – Bright, Burke, Gray, Hopkins, McGoldrick, O’Reilly, Pardew, Pemberton, Suckling, Thomas, Wright
  • A was Crystanbul – Palace 3 Liverpool 3 in May 2014 (Glenn Murray & Dwight Gayle were subs)
  • B was The Mullery Fiver game – when Palace beat Brighton in the FA Cup second round second replay in December 1976, and
  • C was the 9-0 defeat at Anfield in 1989

Q10. The Only Connect Wall

Thomas Holloway Southgate Kennedy
Hennessey Harrison Taylor Cannon
Freedman Wright Emblem Parsons
Johnson Salako Sako Carter
  • American Presidents – Carter, Harrison, Johnson, Kennedy
  • Players who have also played for Wolves – Hennessey, Freedman, Emblem, Sako
  • Players who have played for England while at Palace – Salako, Thomas, Taylor, Wright
  • Tube Stations – Cannon (Street), Holloway (Road), Parsons (Green) and Southgate

 

 

0 Shares:

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

You May Also Like